CPIPF Debat Workshop 2015

Workshop “overtuigend presenteren en debatteren”

Op zaterdag 29 augustus 2015 organiseerde CPIPF de workshop “Overtuigend Presenteren en Debatteren” in samenwerking met de Chinese Brug Den Haag. Onder leiding van Michael Tai, hebben 19 deelnemers deze workshop gevolgd. Michael is afgestudeerd in Internationale Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft tijdens zijn twee bestuursjaren bij de Erasmus Debating Society vaak meegedaan aan nationale en internationale debatwedstrijden.

De workshop begon met een introductie over “overtuigend presenteren”. Naast het kennen van de te presenteren materie, is de natuurlijke houding van de presentator van belang. Iedereen heeft een andere houding en daarom is het niet handig om van iedereen te verwachten dat hij/zij op een en dezelfde manier presenteert. Door iemand in een keurslijf te gieten, ontneem je deze persoon zijn natuurlijke houding en daardoor kan de overtuigingskracht juist ontbreken. De theorie werd gelijk geoefend in groepjes met eigen stellingen. Iedere deelnemer moest ook vooraan de klas zijn argumenten presenteren. Niet voor iedereen was het even makkelijk om zijn natuurlijke houding te vinden: maar men kan de natuurlijke houding enkel vinden door veel te oefenen, zo legt de trainer uit.

Na de pauze ging de workshop over “overtuigend debatteren”. Het debatteren begint met het geven van de argumenten in de vorm van een “openingsspeech”. Het is belangrijk om een structuur te hebben in een speech. Er bestaan verschillende structuren maar de meest basale vorm is de “Diamant”-structuur. Deze begint met een korte introductie, gevolgd met een (al dan niet uitgebreide) uitleg, afgesloten met een korte conclusie. Een goede structuur volgt in ieder geval het SeXI-principe. SeXI staat voor:

– “State” (het benoemen);
– “Explain” (het uitleggen);
– “Illustrate” (het geven van een voorbeeld).

Na de openingsspeech, kan men een debat het beste zien als een weegschaal met “voor” en “tegen” argumenten. Welke kant weegt het zwaarst? In een debat kan men proberen argumenten van de tegenstander eraf te vegen (“Uw reden is hier helemaal niet relevant”) of de argumenten te verkleinen in waarde (“Het gaat maar om een zeer kleine groep”). Hetzelfde principe geldt ook voor het verstevigen van de eigen argumenten.

De theorie werd gelijk toegepast door het Lagerhuis na te spelen. De klas werd verdeeld in twee groepen. De stelling luidde: “Ouders van te dikke kinderen moeten worden gestraft”. De ene groep was vóór, de ander groep was tegen. Na een korte voorbereidingstijd, werden de degens gekruist. Om de beurt ging een vertegenwoordiger van de ene groep staan en de argumenten presenteren. Fanatiek en bevlogen, werd er stevig ingegaan op elkaars argumenten. Niemand gaf een duimbreed toe. Op een gegeven moment mengde de trainer zich nog in de discussie door zowel voor als tegen te bepleiten. Voor sommigen was dat olie op het spreekwoordelijke vuur!

Maar na half uur werd het toch echt tijd om de discussie te beëindigen. Laten we het er maar op houden dat de discussie is geëindigd in een gelijkspel. Alle deelnemers kregen een certificaat uitgedeeld voor een succesvolle deelname aan de workshop. De nabeschouwing vond plaats onder het genot van een welverdiende maaltijd, waarbij geconcludeerd werd dat deze dag voor herhaling vatbaar is. Wordt dus vervolgd!

CPIPF Debat Workshop Diner 2015

Heb jij interesse in de CPIPF workshops, volg ons op facebook voor al het nieuws. Of ga naar onze website http://www.cpipf.eu